αγγλικά


IDA CONTROL
Automation Robotics
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΠΙΚΗΣ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ Ο.Ε.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 243
17342 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τηλ: 210.9821806
Φαξ: 210.9832431
Email: info@idacontrol.gr


Υποστήριξη  

Μηχανές Κοπής και Συγκόλλησης Πλάσματος - Κίνδυνοι και Ασφάλεια

Αγαπητοί Συνεργάτες

Απευθύνουμε αυτό το κείμενο στους Χειριστές των μηχανών Κοπής και Συγκόλλησης. Οι οδηγίες που περιέχονται εδώ δεν είναι αυθαίρετες, ούτε υπερβολικές. Κάθε μία από αυτές είναι απόσταγμα σοφίας από καταστάσεις που συνάδελφοι έχασαν την υγεία τους ή τη ζωή τους. Είναι τεράστιας σημασίας για την προστασία μας, την προστασία των συναδέλφων μας και την καλή λειτουργία των μηχανών Κοπής και Συγκόλλησης που δουλεύουμε. Δώστε μεγάλη προσοχή στις πινακίδες ΠΡΟΣΟΧΗ και ΚΙΝΔΥΝΟΣ στο χώρο δουλειάς και στο κείμενο που ακολουθεί.
Όσες πινακίδες γράφουν ΠΡΟΣΟΧΗ αφορούν κύρια την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Όσες γράφουν ΚΙΝΔΥΝΟΣ αφορούν κίνδυνο για την σωματική σας ακεραιότητα ή τη ζωή σας.

 

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΞΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Όλες οι μηχανές μας σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν με τα πιο ψηλά στάνταρ για να εξασφαλίσουν μακρόχρονη και χωρίς προβλήματα λειτουργία. Παρόλα αυτά η περιοδική συντήρηση είναι βασικός παράγοντας ώστε να μπορέσει κάθε μηχανή να λειτουργήσει αξιόπιστα και με ασφάλεια. Παρακαλούμε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες συντήρησης.

Γενικά, όλες οι μηχανές και συσκευές κοπής και συγκόλλησης πρέπει να επιθεωρούνται λεπτομερειακά, να δοκιμάζονται και να τους γίνεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν η χρήση της μηχανής είναι βαριά, η συντήρησή της πρέπει να είναι συχνότερη.

Η φθορά της μηχανής, ειδικά των ηλεκτρομηχανικών και των κινουμένων μερών της, γίνεται βαθμιαία. Μακροπρόθεσμα, τα έξοδα συντήρησης είναι μικρά και τα πλεονεκτήματα στην αξιοπιστία της λειτουργίας της μηχανής και την ασφάλεια είναι σημαντικά. Αν αφεθεί στην τύχη της μπορεί να μπει σε κίνδυνο και η ακεραιότητα της μηχανής και η ασφάλεια του χειριστή της.

Τέτοιου είδους μηχανήματα πρέπει να φροντίζουμε να τους γίνεται υπεύθυνη συντήρηση τακτικά. 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Η ΚΟΠΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ – Μπορεί να σκοτώσει

 • Εγκαταστήστε και γειώστε την μηχανή σύμφωνα με τους σχετικούς Κανόνες Ασφαλείας .
 • Μην αγγίζετε μέρη της μηχανής που διαρρέονται από ρεύμα ή τα ηλεκτρόδια με γυμνό δέρμα, υγρά γάντια, ή βρεμένα ρούχα.
 • Βεβαιωθείτε πως η θέση εργασίας σας είναι ακίνδυνη.

ΚΑΠΝΑΕΡΙΑ – Μπορεί να είναι βλαβερά στην υγεία

 • Κρατήστε το κεφάλι σας μακριά από τα καπναέρια.
 • Χρησιμοποιήστε εξαερισμό, τοπική αφαίρεση καπναερίων στην τσιμπίδα, ή και τα δύο ώστε να τα κρατήσετε μακριά από τον χώρο που αναπνέετε, εσείς, οι συνάδελφοί σας και οι πελάτες σας.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ – Μπορεί να βλάψει την όρασή σας και να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα σας

 • Προστατέψτε τα μάτια σας και το σώμα σας. Χρησιμοποιείστε τα σωστά φίλτρα και μάσκες και φορέστε φόρμα προστασίας.
 • Προστατέψτε τους παρευρισκόμενους με κατάλληλα προστατευτικά πάνελ ή παραπετάσματα.

ΘΟΡΥΒΟΣ – Υπερβολικός θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή σας

 • Χρησιμοποιείτε προστατευτικά καλύμματα των αφτιών.
 • Προειδοποιείστε τους παρόντες για τον κίνδυνο που διατρέχουν

ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Σε κάθε δουλειά κοπής με Πλάσμα ο χειριστής είναι υπεύθυνος να δίνει σημασία σε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, της προσωπικής του και των άλλων που βρίσκονται κοντά του.

Διαβάστε όλους τους Κανονισμούς Ασφαλείας που έχουν σχέση με τη δουλειά σας. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην διάκριση των προειδοποιήσεων ασφαλείας σε δύο κατηγορίες. Όσες πινακίδες γράφουν ΠΡΟΣΟΧΗ αφορούν κύρια την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Όσες γράφουν ΚΙΝΔΥΝΟΣ αφορούν κίνδυνο για την σωματική σας ακεραιότητα ή τη ζωή σας.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο διακόπτης έναρξης και διακοπής λειτουργίας της μηχανής ΔΕΝ απομονώνει τη μηχανή από το ρεύμα τροφοδοσίας της. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ. Η ενδεικτική λυχνία λειτουργίας της μηχανής σβήνει στο «Κλειστό», αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως η μηχανή είναι απομονωμένη από την πηγή του ρεύματος. ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

1.  Ηλεκτρικά

 • Συμπεριφερόμαστε προς το ηλεκτρικό ρεύμα με σεβασμό. Οποιοδήποτε καλώδιο της μηχανής μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ρυθμίσεις του πυρσού ή αλλαγή των αναλωσίμων του δεν επιτρέπεται να γίνονται με τη μηχανή σε τροφοδοσία από ρεύμα.
 • Μην κάνετε οποιαδήποτε εργασία στα ηλεκτρικά κυκλώματα ή καλώδια. Αποσυνδέστε την τροφοδοσία της μηχανής πριν κάνετε οποιονδήποτε έλεγχο ή συντήρηση στη μηχανή.
 • Σιγουρευτείτε πως το σώμα της μηχανής είναι καλά γειωμένο
 • Αδειούχος ηλεκτρολόγος πρέπει να κάνει τις ηλεκτρικές συνδέσεις της μηχανής. Όλες οι συνδεσμολογίες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα ισχύοντα στάνταρ ασφαλείας.
 • Μην στέκεστε σε νερά ή σε υγρό πάτωμα όταν λειτουργείτε τη μηχανή κοπής. Μην την χρησιμοποιείτε στην βροχή, αν είναι φορητή.
 • Μην την χρησιμοποιείτε αν έχει φθαρμένα καλώδια ή ελεύθερους ή όχι καλοσφιγμένους ακροδέκτες.
 • Μην υπερφορτώνετε τα καλώδια και μη συνεχίζετε τη δουλειά αν έχουν υπερθερμανθεί. Καλώδια μικρότερης διατομής από αυτήν που απαιτείται από την ένταση του ρεύματος που τα διατρέχει θα υπερθερμανθούν καταστρέφοντας την μόνωσή τους.
 • Προσέχετε τα ηλεκτροφόρα μέρη της τσιμπίδας και μην αγγίζετε οποιοδήποτε μέταλλο που έχει σύνδεση με τη γείωση. Φτιάξτε μια μονωμένη κρεμάστρα για την χειροκίνητη τσιμπίδα όταν δεν την δουλεύετε.

2.  Εξαερισμός

 • Μην κόβετε ή κάνετε συγκόλληση σε δοχεία που είχαν στο παρελθόν εκρηκτικά ή εύφλεκτα υλικά, ή υλικά που αναδίδουν εύφλεκτους ή τοξικούς ατμούς και αναθυμιάσεις όταν ζεσταθούν. Τέτοια δοχεία πρέπει να πλένονται κατάλληλα πριν τα δουλέψουμε.
 • Κάντε τη δουλειά σας μακριά από καθαριστικά τύπου αεροζόλ με χρήση προωθητικού αερίου τριχλωροαιθυλενίου ή άλλων χλωριωμένων υδρογονανθράκων ως διαλυτικών. Η υπεριώδης ακτινοβολία του τόξου μας μπορεί να αποσυνθέσει τέτοιες ενώσεις και να δημιουργήσει δηλητηριώδη αέρια, ακόμα κι αν είναι αρκετά μακριά από την τσιμπίδα μας. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν αυτοί οι ατμοί είναι σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση στον χώρο εργασίας μας, τόσο που να μην είναι δυνατόν να τα αντιληφθούμε από την οσμή.
 • Φροντίζουμε να έχουμε ικανοποιητικό εξαερισμό ώστε να απομακρύνονται και να αραιώνουν τα καπναέρια. Απαγωγή των καπναερίων κοντά στο τόξο ή ακόμα και αεριζόμενο κράνος πρέπει να χρησιμοποιείται όταν δουλεύουμε σε κλειστούς χώρους ή τοξικά υλικά.

3.  Λάμψη

 • Να μην κοιτάμε ποτέ το τόξο χωρίς προστατευτικά γυαλιά. Πάντα να φοράμε τον κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό, γυαλιά φιλτραρίσματος των ακτίνων και γάντια. Προσοχή να αποφεύγουμε να έχουμε γυμνές περιοχές στο σώμα μας. Να μην χρησιμοποιούμε ραγισμένα ή ελαττωματικά κράνη ή μάσκες.
 • Μην ανάβουμε ποτέ τον πυρσό όταν είναι παρόντα άτομα χωρίς προστασία στην μεγάλη λάμψη του τόξου.
 • Προειδοποιείστε τους παρευρισκόμενους για τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας.

      4.  Γενικά

 • Προσοχή στην μεταφορά των φορητών μονάδων.
 • Βεβαιωνόμαστε πως οι φιάλες είναι καλά στερεωμένες με ειδικό ιμάντα όταν τις μεταφέρουμε. Πρόσθετη προστασία με αλυσίδα είναι επιθυμητή.
 • Τοποθετείστε την φορητή μονάδα έτσι ώστε να μην μπλοκάρεται ο εξαερισμός της μέσα από τα ανοίγματα στο κουτί της.
 • Πάντα φροντίζουμε να είμαστε κατάλληλα ντυμένοι για να προστατεύουμε το σώμα μας ενάντια στην λάμψη, την ακτινοβολία και τα πιτσιλίσματα κόλλησης ή λιωμένου μέταλλου.

5.  Φωτιά

 • Βεβαιωθείτε πως στον χώρο εργασίας υπάρχουν οι σωστοί πυροσβεστήρες. Μην χρησιμοποιείτε φορητή μονάδα κοντά σε εύφλεκτα υλικά ή υγρά, ούτε μέσα ή κοντά σε εκρηκτικά αέρια.
 • Μην μεταφέρετε ή αποθηκεύετε τέτοια υλικά κοντά στο κοπτικό μηχάνημα Πλάσματος

6.  Δουλειά σε Οχήματα

 • Όταν δουλεύετε με φορητό σε οχήματα απομακρύνετε την μπαταρία ή άλλα κυκλώματα που θα μπορούσαν να καταστραφούν από το τόξο.
 • Όταν κόβετε φροντίστε να μην υπάρχουν καλώδια κρυμμένα πίσω από πάνελ ή άλλα διαχωριστικά.
 

| Όροι Χρήσης |